Open Wijngaarddagen 24 en 25 september 2016

Tijdens de Open Wijngaard dagen, op Zaterdag 24 en Zondag 25 September, zijn er ook een aantal hobby wijngaarden open! 


Op Zaterdag 24 September: 

Wijngaard Oud Groevenbeek 
Landgoed Oud Groevenbeek parkeren bij de nabij de Putterweg 220 Ermelo 

Wijnhoeve Koets 
Hoofdweg 4 Bellingwoude 

Wijngaard ’t Hanik
Hanikerweg 54 Lomm 

Wijngaard Vinimare 
Windhoekweg 1 Almere haven 

Wijngaarde Staverden 
Landgoed Staverden Uddelermeerweg 26 Ermelo 

Haagse Stadswijngaard
Hildebrandplein, Den Haag

1ste wijngaard – is van Rene van der Linden
2e wijngaard:  Sous Le Mat van Dick Plantinga
3e wijngaard:  Bernisse van Hans de Bruin
Volkstuinencomplex  Wij Streven naar Verbetering – Middeldijk 10 – Geervliet


Zondag 25 September: 

Chateau Deux Filles 
Tuinderspad 1 Voorschoten

 

‘Wijn van eigen bodem’ pracht boek om Nederlandse wijnen te ontdekken

Niet alleen in Zuid-Limburg maar ook boven de grote rivieren wordt al ruim 10 jaar wijn gemaakt. Hollandse polderwijn dus, of van de oostelijke zandgronden. De auteurs hebben vele wijngaarden bezocht en zijn nog nauwelijks bijgekomen van hun verbazing: in elke regio worden inmiddels goede wijnen gemaakt.

Heerlijk lees- en kijkboek
Levendig lees- en kijkboek

In Zuid-Limburg worden die vooral gemaakt van de klassieke druivenrassen pinot blanc, pinot gris en riesling. Noordelijker gebruikt men vooral nieuwe rassen zoals solaris, johanniter, souvignier gris en regent. Het boek stelt een 15-tal goede wijnboeren uitgebreider voor, keurig eerlijk gespreid over Nederland. Maar daarnaast worden vele anderen, meer dan 125, kort genoemd.

Het boek is prettig en levendig geschreven en bevat veel praktische informatie. Een apart hoofdstuk “Waar koop ik mijn wijn?” is gewijd aan de steeds groeiende groep wijnwinkels en internetwinkels die Nederlandse wijn verkopen. En uiteraard kunt u ook langsgaan bij een wijngaard in de buurt. Een ander hoofdstuk gaat over restaurants die steeds meer proberen wijn van eigen bodem te combineren met hun vele mooie streekproducten. Verder is het boek verlevendigd met vele recepten en wijnspijscombinaties van sommeliers maar ook van de wijnboeren zelf. Door de prachtige foto’s krijg je meteen zin om die te gaan maken en te proeven met de bijbehorende wijn. Of zoals Onno Kleyn in zijn voorwoord schrijft: “schenk maar in”

Het hoofdstuk “Op bezoek in de wijngaarden” gaat over wijntoerisme. Er zijn inmiddels diverse wijnroutes, wijnwandelingen, wijnfeesten, open dagen en andere mogelijkheden voor een dagje of zelfs een weekend uit. Wij Nederlanders doen dit graag in het buitenland, maar dit boek bevat zoveel nieuwe mogelijkheden dat je hiervoor het land niet meer uit hoeft.

Kortom, dit boek is een heel mooi decembercadeau voor elke wijnliefhebber! Voorlopig het beste boek om wijnland Nederland mee te gaan verkennen. Op www.wijnvaneigenbodem.nl vindt u extra informatie over het boek

Wijn van eigen bodem
Ondertitel: Ontdek de lekkerste Nederlandse wijnen
Auteurs: Mariëlla Beukers en Irene de Vette
Uitgever: Forte Uitgevers, Baarn, 2015
ISBN 978 94 6250 072 3, prijs € 24,95

Indian Summer

Heerlijk, wat een herfst! Veel zon, droge noordoosten wind. Ideaal voor de druiventelers.

Wij hebben ervoor gekozen de druiven zo lang mogelijk te laten hangen in de nazomer zon. En het lijkt succesvol. Johanniter, Regent, Merzling, Monarch en  Seyval Blanc hangen er fantastisch bij. veel druiven en een 029 kleinoptimaal groene loofwand. Deze week oogsten wij waarschijnlijk wel de 5 rijen Cabernet Cantor, die toch iets van botrytisch aantasting begint te voelen.

Afgelopen twee weken hebben we eerst de Solaris en de Rondo geoogst. De Suzukii had de Rondo ontdekt en 016kleindat leverde dus veel uitzoekwerk op. Helaas door moest door vraatschade van wespen en horenaars ook de Muscat Blue eraf. Geweldige trossen, maar het risico op totaal-verlies werd te groot.

Als wijnboer sta je dus voor de belangrijke keuze: wel of niet oogsten? Ga op je gevoel af, maar zorg wel voor een redelijke rijpheid in de druiven als je vroeg oogst. Want: de wijn wordt in de wijngaard gemaakt; de wijnkelder is alleen een hulpmiddel…

Met veel “wijnige” groeten,

Youp              5 oktober 2015

Start druivenoogst 2015

We zijn gestart met de druivenoogst. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers hebben we de eerste rijen Solaris naar onze wijnkelder kunnen brengen. De kwaliteit is goed, hoewel we wel enig uitzoekwerk in de wijngaard hebben moeten uitvoeren. Maar ach, biologisch telen van druiven IN Nederland, blijft lastig. Het weer zit niet altijd mee, of moet ik zeggen: wanneer zit het weer mee??

008 druivenoogst kleinZo ook deze dagen: maandag geoogst en daarna uitstel tot vrijdag vanwege alle regenbuien. Gelukkig komen er een paar mooie dagen aan. Wellicht nog een “Indian Summer”? Ideaal voor de druiventeelt op onze breedtegraad (of zoals ik geleerd èn ervaren heb: “Een verregende zomer kan geheel worden goedgemaakt door een zonnige herfst”).

Wat dit jaar wel opvalt is de wat latere rijping dan andere jaren. De Solaris hebben we in eerdere jaren ook wel eind augustus kunnen oogsten, bijna een maand eerder. Klimaatverandering? Welnee, ieder jaar kent zijn eigen seizoenen, we maken ons dus niet druk. Volgend jaar weer veel eerder, wedden?

Met veel “wijnige  groeten

Youp                     24-09-2015

Nederlandse wijn op de World Expo in Milan

Nederlandse wijn op de World Expo in Milan

De Haagse Stadswijngaard mag zich presenteren op de World Expo in Milan. Als stadslandbouw-initiatief is de wijngaard een succesverhaal in het beleid van de Gemeente Den Haag om stadslandbouw in te zetten voor sociale verbinding, voedseleducatie en vergroening in de stad. Den Haag gebruikt het Holland Paviljoen op 2 en 3 oktober om de leukste ‘urban food’ initiatieven van de stad zich te laten presenteren. De Haagse Stadswijngaard vertelt het verhaal van zijn eigen geschiedenis, de het lopende innovatieproces van druiventeelt zonder aarde en natuurlijk de ontwikkeling van de wijnbouw in Nederland. Om de smaak van deze ontwikkeling goed over te brengen, zijn samen met Hof van Twente een aantal toppers geselecteerd om een doorlopende proeverij te houden.

De Haagse Stadswijngaard is een nog jonge wijngaard, waar dit jaar voor het eerst geoogst zal worden. De wijngaardenier, Tycho Vermeulen (40), is al sinds zijn studententijd actief met het maken van wijn. Als onderzoeker bij Wageningen UR heeft hij zich sinds 2008 toegelegd om het mogelijk te maken om druiven op een balkon te kunnen telen – los van de ondergrond. Dit principe is gelukt en heeft zich vertaald in een potplant die dit jaar voor het eerst op kleine schaal beschikbaar is op de markt – De Thuisdruif. De Haagse Stadswijngaard is een reguliere, grondgebonden wijngaard waar Hagenaars en Hagenezen samen kunnen genieten van het hele proces van teelt en vinificatie. Mensen kunnen zelf een stuk van de wijngaard pachten en op die manier zichzelf ‘wijngaardenier’ noemen. Als beginnend wijngaardenier werkt Tycho samen met collega’s uit de regio en van verder weg, te weten de wijngaarden De Vier Ambachten, Bilderhof en Hof van Twente.

 

Screenshot 2015-09-18 16.43.47

Wijnkeuring van de Lage Landen 2015

Steeds meer wijngaarden doen mee!

Chateau voor Buren
Gemoedelijk komen de wijnboeren uit Nederlandse en Belgische windstreken aangelopen bij de St. Lambertuskerk in Buren. De één uitgedost in zijn beste pak met parmantige vrouw aan de arm, de ander met zijn felgekleurde blouse met bedrijfsslogan en een derde in zijn tenue de ville. Iedereen is welkom op deze zonnige dag in Buren. De stad is voor één dag ‘Chateau voor Buren’ en behuisd het wijnfeest dat je niet wilt missen.

Van 30 naar 155 wijnen
Dit jaar is het op Chateau voor Buren een extra groot feest, de prijsuitreiking van de wijnkeuring van de Lage Landen vindt plaats. Onder leiding van Frank Jacobs is er de voorgaande week gekeurd en zijn de punten verdeeld. Frank is sinds 2001 betrokken bij de wijnkeuring en weet als geen ander hoe de Nederlandse en Belgische wijnen zich ontwikkelden de afgelopen vijftien jaar. ‘’We begonnen met het keuren van 30 wijnen in een kamertje achteraf en zijn sinds die tijd geprofessionaliseerd. Dat is zowel terug te zien in de organisatie van de wijnkeuring, die volgens het internationale punten systeem van de OIV, l’ Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, gaat. Maar ook het aantal ingezonden wijnen is fors gestegen. We zitten dit jaar op honderdvijfenvijftig wijnen! En zijn niet meer klaar in een ochtendje maar er wordt serieus geproefd door vier panels, twee dagen lang.’’

kaart-keuring

Keuringsmethode en proefpanel indeling
Alle wijnen die meedoen aan de keuring zijn van te voren technisch gekeurd in het laboratorium. De analyses uit Duitsland geven al een beeld van de wijnen, dit helpt tijdens het keuren, verteld Simon Crone, hoofd organisatie van de keuring. De proefpanels bestaan uit zes leden en een tafelpresident. Na het proeven van de wijn, die blind wordt ingeschonken, maakt de tafelpresident een rondje om te kijken of zijn panelleden het eens zijn over de kwaliteit van de wijn. Hierna word een gemiddelde genomen. De OIV-eisen voor het toekennen van de medailles zijn strikt. Bij 80-81 punten ontvangt de wijn een bronzen medaille. De wijn wordt beschouwd als zeer goed. Is de wijn buitengewoon goed dan krijgt deze 82-84 punten en een zilveren medaille. Is de wijn top dan zitten de scores tussen de 85-91 punten. Zeldzaam maar niet onmogelijk is het wanneer een wijn tussen de 92-100 punten ontvangt, dit moet dan wel een wijn zijn die haast perfect is! Wanneer één van de panelleden een afwijkende score heeft van +5 of -5 dan mogen zijn toegekende punten niet meegerekend worden in het gemiddelde. Dit is om grote verschillen te voorkomen en een zo goed mogelijk gemiddelde te bepalen.

Medailles & statistieken
De stilte valt in de St. Lambertus kerk als Frank Jacobs aanstalten maakt om de eerste medailles uit te reiken. In totaal doen er in 2015 achtenvijftig wijngaarden mee, hiervan is het overgrote deel Nederlands. Zeven van de zestien Belgische wijngaardeniers doen mee, dat is een stijgende trend! ‘We hopen dat steeds meer Nederlandse en Belgische wijngaardeniers mee doen!’ In Nederland doen er achtenveertig van de honderdnegenendertig mee, vertelt Simon Crone. In totaal is de keuring goed voor 82 zegels, 35 brozen medailles, 17 zilveren medailles en 2 gouden medailles. Hiervan nemen de witte wijnen, vijfendertig stuks, het overgrote deel voor hun rekening. Toch zijn er ook nog een rosé, acht rode wijnen en tien witte wijnen die in de prijzen vallen. Johanniter is met eenentwintig wijnen het meest populaire medailledruivenras. Gevolg door de Solaris en de Regent. Opvallend goed prijzenmateriaal is het recent aangeplante ras de Souvignier Gris. Deze wijnen ontvangen samen tien medailles. Kijk voor het volledige overzicht van de wijngaarden en de medailles in de tabel.

Goud, echte top wijn
‘’Ik dacht dat ik te maken had met een verdwaalde Meursault. Het was de geur van Chardonnay met een beetje dominant hout. Deze wijn moet nog even in de kelder liggen dacht ik, maar toch was het nu al een verrassend goed glas wijn. Een wijn met een ‘WOW gevoel’’. Frank Jacobs heeft het hier over de enige inzending van Wijndomein Kitsberg. De enige maar wel meteen goed voor goud, en daar zijn ze trots op in Heers, België. De tweede gouden medaille is voor zijn landgenoot van Domein Crutzberg. Ook deze zorgde voor een fenomenale mousserende wijn; Crutzberg Brut Nature.

Wijnmaker van het jaar
Dit jaar gaat de wijntegel dan ook naar Domein Crutzberg uit St. Truiden, Belgisch Limburg. Net zoals afgelopen jaren is er dit jaar ook weer een ‘beste allround wijngaardenier’ verkozen. Deze wijnmaker heeft in verschillende categorieën wijnen ingezonden en heeft hoge score behaald! De ingezonden wijnen zijn goed voor één gouden medaille; Crutzberg Brut Nature, een echte topwijn volgens Frank Jacobs. Ook de beide Chardonnay’s doen het goed en behalen een zilveren medaille. Voor zijn Crutzberg sec behaald de Belgische wijngaard nog een prachtig brons. Resultaten om trots op te zijn en een welverdiende titel!

Toekomst wijnbouw
De wijnbouw staat niet stil in de Lage Landen! Wijngaardeniers professionaliseren en doen steeds meer kennis op. Kennis wordt gedeeld binnen de landsgrens maar ook ver daar buiten laat men zich inspireren. Dit resulteert in steeds beteren wijnen die door steeds meer wijnliefhebbers worden ontdekt. Het keuren en erkennen van de wijnen draagt bij aan het op de kaart zetten van wijnen om trots op te zijn. Doet u volgend jaar ook mee?

 

Bijzondere Binnenkomers

Wij ontvangen regelmatig bezoekers op de wijngaard. Gewone mensen die de borden zien staan of geïntrigeerd zijn door de grote poort in de de oude muur. Niets mis mee. Lekker een glas wijn drinken en een fles (of doos) kopen.

Wij ontvangen ook af en toe bijzondere mensen. Mensen met  “wijn en/of druiven kennis” (let hierbij vooral op de aanhalingstekens…)!! Zij stellen meestal bij binnenkomst bijzondere vragen:

“Wat zijn de druiven klein?”

Wat is het verschil tussen DIE BLAUWE EN DIE WITTE druiven?”

“Is Nederlandse wijn wel ècht lekker?”

“In Nederland heb je toch niet genoeg  zon voor de druiven?”

“Zit er niet veel te veel blad aan? Je moet toch na de laatste tros de scheut afknippen?”

“Zo’n regenbui is zeker wel goed voor de druiven?”

“Die rozen? Die zijn zeker “voor” de luis?”

“Zijn die netten vóór de vogels”

en een van de ergste:

“Kan ik hier ook wijn kopen??”

–> Heb jezelf ook nog van dit soort quotes? Laat het me weten!

Groet

Youp

De oogst nadert met rasse schreden

Kwaliteit en kwantiteit gaan in en wijngaard niet hand in hand. Het is dus zorg om de opbrengst van de druivenstokken in verhouding te brengen met de loofwand en zeker met de bodemgesteldheid. Een zandbodem geeft minder voeding en daardoor mindere kwaliteit druiven, ondanks de gekozen onderstam. Een mineraal- en humusrijke bodem met veel voedingsstoffen daarentegen, geeft vaak niet alleen een hoge opbrengst aan druiven, maar ook aan scheuten en blad. Het is dus zaak loofwand en vruchtopbrengst in een evenwicht te houden, waarbij de kwaliteit van de druiven optimaal is bij de oogst.

In het voorgaande bericht hebben we duidelijk laten zien dat bladdunnen rondom de trossen belangrijk is. Daarna volgt loofwandbeheer: een open structuur met voldoende blad(groen) voor een optimale rijping van de trossen. Wind moet de bladeren na regen of ochtenddauw snel droog kunnen blazen.

En vooral een hoeveelheid trossen per plant, die in verhouding  is met de loofwand. Wij houden op onze Veluwse löss bodem nog altijd minimaal zeven bladeren 020 groene oogstper tros aan.  Dat betekent dus vaak, dat we moeten trosdunnen. Een pijnlijke klus voor de aspirant wijnboer, maar een heerlijke klus voor de boer die kwaliteit nastreeft. We knippen de vierde en/of derde tros aan een scheut weg (afhankelijk van de soort). En wat er dan in de kratjes en de kruiwagen ligt is best veel, maar wat er aan de struik blijft hangen is optimaal voor een goede en smakelijke wijn.

Met heel veel “wijnige” groeten van

Youp    01-09-2015

Bladdunnen en de Suzukii fruitvlieg

Wij zijn een weekje naar Rüdesheim in Duitsland geweest. Als wijnboer combineer je het aangename met het zéér aangename, toch?! Inkopen gedaan voor de wijngaard en de wijnkelder. Flessen, kurken, korfjes en kelder benodigdheden gekocht, maar natuurlijk ook genoten van Duitse wijn en Schnitzel!

Onze vrijwilligers zijn echt mensen om te koesteren: tijdens onze afwezigheid hebben ze doorgebuffeld met snoeien, opbinden, inbinden en scheutendunnen. Vele tientallen rijen waren klaar en inmiddels is de gehele wijngaard op orde!

Inmiddels is de nieuwe weidebloter gearriveerd en heb ik na terugkomst uit de Duitse wijngebieden de wijngaard kunnen maaien. Dat was wel nodig na bijna vijf weken…. Wat groeien dat gras en die  bloemen diversiteit toch snel met voldoende vocht en warmte.

Alleen nog een ding:BLADDUNNEN 02 kleinformaat BLADDUNNEN! Met negen verschillende druivenrassen is het niet eenvoudig te mechaniseren. Daarom is het bij ons nog handwerk. Secuur en best wel tijdrovend, maar dan heb je ook wat. De trossen hangen vrij. Zowel de blauwe als de witte BLADDUNNEN 01 kleinformaatdruiven worden aan beide zijden geheel ontdaan van blad. Hierdoor heeft de Drosophila Suzukii minder lol om haar eitjes af te zetten in de bessen. Aan lucht, licht en frisse droge wind heeft dat beest een hekel en zeker aan hoge temperaturen! We hopen er voor dit jaar het beste van en gaan door om alle 136 rijen te ontdoen van blaadjes…

wespenval 001 kleinformaatEn nog een ding: de Wespen. Ze zijn dit jaar een enorme plaag. En erger nog, al zo vroeg in het seizoen. Inmiddels hebben we al zeven nesten in de wijngaard, waarvan er vijf zijn geëlimineerd. In ieder geval nog twee te gaan dus. Maar deze insecten hebben een actieradius van soms wel drie kilometer (bij weinig voedsel aanbod). We moeten daarom veel wespenvallen ophangen. PET-flessen met aan drie van de vierkanten een opengesneden driehoek. Daaraan moet natuurlijk een heerlijke lokstof worden toegevoegd.wespenval 002 kleinformaat

Fred Lorsheijd gaf mij ooit dit geweldige recept: 3/5 pils, 1/5 water, 1/5 FRAMBOZENSIROOP(!) en een drupje afwasmiddel. In iedere fles eerst een eetlepel suiker en dan 3 centimeter van de lokstof. Succes verzekerd!

De komende extra drukke tijd gaan wij met veel plezier tegemoet. Het wijnterras is iedere middag open, toeristen bezoeken de wijngaard en we verkopen veel flessen wijn en likeur. En hebben de collegae dit jaar ook die fijne ervaring: NOG GEEN LAST VAN SCHIMMELS?

Met heel veel “wijnige” groeten van

Youp     04-08-2015

 

Prijswinnende wijnen op de keuring in Freiburg!

Best of Freiburger PiWi 2015

Op 7 en 8 jullie jongstleden vond in Freiburg, bij het Staatlichen Weinbauinstitut Freiburg (WBI), de jaarlijkse wijnkeuring ‘Best of Freiburger Piwis’ plaats. In Nederland, en in zo een 30 andere landen, staan de PiWis’, pilzwiderstandsfähigen rebensorten, volop aangeplant. De Duitse afkorting PiWi staat voor; schimmeltolerante druivenrassen die vroeg rijpen. Innovatie en duurzaamheid spelen een grote rol bij de teelt van de PiWi rassen. De druiven hebben bijvoorbeeld minder zonuren nodig om tot het gewenste suikergehalte te komen en leveren zo smaakvolle kwaliteitswijnen op. Kortom, de PiWi druiven zijn perfect geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. En dat valt dan ook terug te zien in de uitslag van de wijnkeuring!

Erkenning in verschillende categorieën
In totaal namen 55 wijngaarden, uit verschillende landen, deel aan de keuring. Na twee dagen ruiken, proeven en analyseren, door een onafhankelijk jury, werden uit 134 wijnen de prijswinnaars, nummer 1, 2 en 3, bekend gemaakt. De winnende wijnen zijn verdeeld in 19 verschillende categorieën. Onder de Nederlandse inzendingen vielen 3 wijngaarden in de prijzen. Bij de rode cuvée heeft Wijngaard St. Martinus de eerst plaats bemachtigd. Ook Wijngaard ’t Heekenbroek behaalde de eerste plaats met haar witte cuvée. Bij de wijnen gemaakt van het druivenras Johanniter, de grootste categorie van de wijnkeuring, ontving het Betuws Wijndomein de eerste plaats. Bij de parelwijnen, een steeds populairder wordende wijn in Nederland, behaalde het Betuws Wijndomein de eerste plaats met haar parel rosé. Souvignier Gris, een ras dat steeds meer wordt aangeplant in Nederland, doet het ook goed tijdens de keuring. Wijngaard St. Martinus ontvangt erkenning en gaat naar huis met de eerste plaats!

Bezoek één van de winnende wijngaarden
Mocht U nieuwsgierig zijn geworden naar de Nederlandse wijnen en de prijswinnaars willen proeven, dan bent u uiteraard van harte welkom in de wijngaarden!

* Volledige overzicht van alle deelnemers aan ‘Best of Freiburg PiWi 2015‘.