Bladdunnen en de Suzukii fruitvlieg

Wij zijn een weekje naar Rüdesheim in Duitsland geweest. Als wijnboer combineer je het aangename met het zéér aangename, toch?! Inkopen gedaan voor de wijngaard en de wijnkelder. Flessen, kurken, korfjes en kelder benodigdheden gekocht, maar natuurlijk ook genoten van Duitse wijn en Schnitzel!

Onze vrijwilligers zijn echt mensen om te koesteren: tijdens onze afwezigheid hebben ze doorgebuffeld met snoeien, opbinden, inbinden en scheutendunnen. Vele tientallen rijen waren klaar en inmiddels is de gehele wijngaard op orde!

Inmiddels is de nieuwe weidebloter gearriveerd en heb ik na terugkomst uit de Duitse wijngebieden de wijngaard kunnen maaien. Dat was wel nodig na bijna vijf weken…. Wat groeien dat gras en die  bloemen diversiteit toch snel met voldoende vocht en warmte.

Alleen nog een ding:BLADDUNNEN 02 kleinformaat BLADDUNNEN! Met negen verschillende druivenrassen is het niet eenvoudig te mechaniseren. Daarom is het bij ons nog handwerk. Secuur en best wel tijdrovend, maar dan heb je ook wat. De trossen hangen vrij. Zowel de blauwe als de witte BLADDUNNEN 01 kleinformaatdruiven worden aan beide zijden geheel ontdaan van blad. Hierdoor heeft de Drosophila Suzukii minder lol om haar eitjes af te zetten in de bessen. Aan lucht, licht en frisse droge wind heeft dat beest een hekel en zeker aan hoge temperaturen! We hopen er voor dit jaar het beste van en gaan door om alle 136 rijen te ontdoen van blaadjes…

wespenval 001 kleinformaatEn nog een ding: de Wespen. Ze zijn dit jaar een enorme plaag. En erger nog, al zo vroeg in het seizoen. Inmiddels hebben we al zeven nesten in de wijngaard, waarvan er vijf zijn geëlimineerd. In ieder geval nog twee te gaan dus. Maar deze insecten hebben een actieradius van soms wel drie kilometer (bij weinig voedsel aanbod). We moeten daarom veel wespenvallen ophangen. PET-flessen met aan drie van de vierkanten een opengesneden driehoek. Daaraan moet natuurlijk een heerlijke lokstof worden toegevoegd.wespenval 002 kleinformaat

Fred Lorsheijd gaf mij ooit dit geweldige recept: 3/5 pils, 1/5 water, 1/5 FRAMBOZENSIROOP(!) en een drupje afwasmiddel. In iedere fles eerst een eetlepel suiker en dan 3 centimeter van de lokstof. Succes verzekerd!

De komende extra drukke tijd gaan wij met veel plezier tegemoet. Het wijnterras is iedere middag open, toeristen bezoeken de wijngaard en we verkopen veel flessen wijn en likeur. En hebben de collegae dit jaar ook die fijne ervaring: NOG GEEN LAST VAN SCHIMMELS?

Met heel veel “wijnige” groeten van

Youp     04-08-2015