Wie zijn wij?

In Nederland zijn er steeds meer wijnliefhebbers die een eigen wijngaard hebben. Achter in de tuin, op een volkstuin, op een stukje land en natuurlijk ook echte wijnboeren die soms op vele hectaren druiven verbouwen. Door de ontwikkeling van nieuwe druiven rassen is het beter mogelijk om ook in Nederland succesvol een wijngaard te hebben en wijn te maken. Door ervaring, onderzoek en leer processen is de kwaliteit van de wijn steeds beter. Wijnkenners weten dat de Nederlandse wijnen van uitstekende kwaliteit kunnen zijn die op internationale keuringen tot gouden onderscheidingen leidt. Hobby-wijnboeren maken dankbaar gebruik van deze kennis en kunde en komen voor eigen consumptie tot een collectie van prachtige en heerlijke wijnen.

Doelstelling van het Gilde

Achter hobby en commerciële wijnboeren staat al jaren een organisatie: ‘Het Wijngaardeniersgilde’. Het Wijngaardeniersgilde is dé brancheorganisatie van de Nederlandse wijnbouw, professioneel en hobby matig. De vereniging stelt zich ten doel om haar leden zo goed mogelijk te ondersteunen ter realisering van het best mogelijke product, de wijn.

De vereniging tracht haar doel te bereiken door:

  • – regiobijeenkomsten van leden, om van elkaar te leren en elkaars wijn te proeven;
  • – ondersteuning, lezingen en cursussen, om kennis aan te bieden;
  • – evenementen, om met excursies, lezingen en praktijkdagen ervaring te delen en netwerk mogelijkheid te bieden;
  • – vertegenwoordiging, om elkaars belangen te behartigen bijvoorbeeld voor gewasbescherming en wijnmarktordening/etikettering;
  • – contacten te onderhouden, om versterking van kennis en deskundigheid te realiseren;
  • – promotie, om de goede resultaten van wijnbouw en Nederlandse wijn bekend te maken.

Professionele en hobby wijnboeren realiseren hiermee een continue verbetering van de kwaliteit van hun wijnen.

Open dagen en de Nederlandse Wijnkeuring

Het Wijngaardeniersgilde ondersteunt jaarlijks eind september de Open Wijngaard Dagen in het kader van de Nationale Wijnweek. Op deze dagen zijn professionele en hobby wijngaarden te bezoeken met een inspirerende uitleg van de wijngaardeigenaar. In een aantal gevallen is er ook gelegenheid tot het proeven van de wijngaard wijnen.

Het Wijngaardeniersgilde organiseert in samenwerking met het FAWBG een jaarlijkse wijnkeuring. Een ieder, professioneel of hobbyist kan zijn wijn ter keuring aanbieden. Deskundig wijnkeurders maken een rapport van bevindingen van de aangeboden wijn, met de positieve en verbeter punten. De beste wijnen komen voor een prijs in aanmerking.

Samen maak je een betere wijn

Natuurlijk niet met elkaar wijn maken (waarom ook niet eigenlijk), maar door elkaar te ontmoeten en over elkaars handelen en resultaten te spreken leer je steeds meer over wijnbouw (de druiventeelt), het wijn maken (de vinificatie) en het wijndrinken (het leren proeven van wijn). Dat doen wij in de regiobijeenkomsten.

Op de regiobijeenkomsten zijn de onderwerpen: aanleg van een wijngaard, kiezen van de soort wijnstokken, leren over de bodem, snoeien, loofwand beheer, gezondheid van de plant en de druiven, (biologische) plant beschermingen, compost-thee toepassingen, oogsten, wijn maken en het proeven van elkaars wijn. Waarbij ook in de hobby omgeving het maken van champagne achtige of versterkte (port-achtige) wijnen een enthousiaste activiteit is. Elke regio heeft een eigen afdeling op onze website.

In elke regio zijn ook leden aanwezig die door de vereniging zijn opgeleid om de regioleden te ondersteunen.

Op landelijkniveau proberen wij lezingen te organiseren met een bredere werking, die tevens als een landelijk netwerk kunnen functioneren.

Ook deze website maakt deel uit van onze onderlinge kennisdeling, discussies en materialen verhandeling via ‘Vraag en Aanbod’.

Het verenigingsblad “De Wijngaard” draagt bij aan de kennisdeling. Voor leden is er een artikelen database voor inzage van gepubliceerde stukken.