nieuwe aantasting bes?

Tags: 

Dit onderwerp bevat 6 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  P.J.C.(Peter) ZEGERS 2 jaren, 2 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #2604

  Een nieuwe aantasting van druif…
  Sinds 10 dagen verschijnen er op de knal groene trosjes bessen met een scheurtje, bruine vlek er omheen, die zich snel verdiept tot op de pit. Blad en overige vruchten tonen super gezond. Dacht eerst aan lokale hagelschade, of een variant van Oidium zonder schimmelpluis.
  Het betreft Triomph d’Alsace, maar deze week ook Phoenix , C. cortis en zelfs Glorie van Boskoop! Dus GEEN hagel. Nooit versesporen van vraat o.i.d., ontbladeren is al meer dan 6 weken terug gedaan.
  Sinds eind april 2x bespoten met zwavel-waterglas en 1x fosfiet.
  Wie komt dit bekend voor…..

  na 4 dagen incubatie is bruinverkleuring iets toegenomen, maar blijft schade verder beperkt.
  foto´s van dag 0 en dag 2.

  Barend de Voogd
  BOB-RWS Proefaanplant Meenwal
  Goor

 • #2606

  Henk Stiekema
  Bijdrager

  Hallo Barend,

  Nu alle druiven nog zo groen zijn lijkt het me onwaarschijnlijk dat dit al vogelvraat is, hoewel de sporen er wel op lijken. Bij mij hebben de vogels ook nog geen belangstelling voor de druiven.
  Ook meeldauw lijkt me onwaarschijnlijk omdat je het ook op de Triomph hebt die volgens mij geen last van meeldauw zou moeten hebben.
  Het lijkt dat de bessen zijn gaan barsten. Zou dat dat met de verharding van (een te grote dosis) waterglas te maken kunnen hebben? Dat houdt een andere vorm dan de bes, en dan moet het een keer knallen. Mijn vrouw fused glas en die heeft ook last met diverse glassoorten op elkaar, omdat ze verschillend krimpen. Ik ken het verschijnsel niet van waterglas, maar het is opvallend dat je het op zoveel rassen hebt.

  Henk

 • #2634

  Mees Struijs
  Bijdrager

  Hallo Barend en Henk

  Ik heb eigenlijk hetzelfde fenomeen in de Solaris. Althans het lijkt er sprekend op (zie foto)
  Ik heb nog nooit waterglas gebruikt, dus daar kan dit niet aan liggen. Of is het nu toch al wel vraat van het een of ander?.

  Mvg
  Mees Struijs

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 3 maanden geleden door  Mees Struijs.
 • #2637

  Erik de Groot
  Bijdrager

  in 2013 had ik iets soortgelijks. Zie de foto’s, maar dan van een eerder stadium. Later in het jaar puilde de pitjes door de huid van de bes. Als ik mij goed herinner had Yoep Cretier daar een goede verklaring voor. Ik kan het niet meer terughalen, omdat de oude forum-berichten zijn verdwenen. Hij had het over een slechte vruchtontwikkeling tijdens de bloeifase; e.e.a. zou voorkomen kunnen worden door tijdens de bloei af en toe te schudden aan de stokken. Vraag Yoep er nog maar eens naar. Henk Stiekema deed trouwens indertijd ook mee aan die discussie.

 • #2638

  Erik de Groot
  Bijdrager

  Helaas ….. de foto’s gaan niet mee.

 • #2649

  Ook ik heb dezelfde beschadigingen in de witte druiven. Zowel Johanniter en Souvignir Gris.
  Ik dacht zelf dat het door de heftige regenval kwam na de zeer hete dagen ervoor?
  Ik heb de beschadigde bessen eruit geplukt en nu blijft alles ogenschijnlijk gezond. Het waren meestal bessen bovenin de tros.De blauwe druiven hebben het niet, maar die zitten onder de netten.
  Als er nog meer bessen opnieuw dit euvel gaan vertonen meld ik dat.
  Groet Peter Zegers.

 • #2669

  Er blijven nog steeds bessen bovenin de tros dit euvel houden bij de witte druiven.
  Hierdoor ontstaat een grote aantrekkingskracht op wespen nu de druiven zoeter worden.
  Het lijkt toch op een vraatbeschadiging?
  Groet Peter Zegers

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.