Gouden Kurkentrekker voor wijngaardenier Herman Geelen

Algemeen kampioen wijnen Trudie Hoogstraten
Algemeen kampioen wijnen Trudie Hoogstraten

‘Het is weer heel geslaagd. Erg interessante lezingen en een fijne sfeer!’ Dit was de reactie van één van de deelnemers aan de Wijngaardeniersdag/keuring op zaterdag 21 maart in Wijchen. Een dag waar zo’n 110 voornamelijk hobbywijngaardeniers en -wijnmakers aan deelnamen. En velen van hen gaven ongeveer dezelfde reactie. En er werd ook weer veel bijgepraat en ervaringen uitgewisseld. Natuurlijk keken degenen die wijnen en likeuren voor de keuring hadden ingeleverd met spanning naar het slot van de dag: de prijsuitreiking. Het was uiteindelijk Trudie Hoogstraten uit Oud Gastel die algemeen kampioen druiven- en vruchtenwijnen maken werd.

Kampioen wijn maken

Herman Geelen met de maakster van de Gouden Kurkentrekker
Herman Geelen met de maakster van het wandbord met de Gouden Kurkentrekker, Jacqueline Brunsveld

Bij de klasse druivenwijnen ging het wandbord met de gouden kurkentrekker naar Herman Geelen uit Dordrecht en werd Jan Heijligers uit Lage Zwaluwe klassekampioen. Klassekampioen vruchtenwijn werd Dik van Straalen uit Voorschoten. De beste vruchtenwijn was van Jacq. Schepers. Joke Joosse pakte het klassekampioenschap likeuren, terwijl de beste likeur gemaakt werd door L. van der Lee. De prijzen werden in een feestelijke sfeer uitgereikt door de voorzitters van de organiserende verenigingen: Wijngaardeniersgilde en FAWBG, resp. Theo Mellenbergh en Piet Snaphaan. Het was Jacqueline Brunsveld die de wandborden voor de beste in hun klasse zan de winnaars overhandigde. Aan haar was de eer omdat zij al verschillende jaren achtereen de wandbeelden ontwerpt en schildert en dan is het leuk om ze ook eens te mogen uitreiken.

Vinificatieschema

Toon Balis spreekt over het belang van een goed vinificatieschema
Toon Balis spreekt over het belang van een goed vinificatieschema

De prijsuitreiking vormde de afronding van een leerzame en gezellige dag. De deelnemers konden kiezen uit drie lezingen en een workshop. Antoon Balis uit België verzorgde een inleiding over het belang van een goed vinificatieschema. Balis is de auteur van het nieuw verschenen boek Succesvol wijn maken. Geert Horlings onthulde de ‘geheimen’ van de bodem als basis voor de druivenstokken en Ad Coumou legde de in en outs van likeurmaken uit. Het uitvoeren van metingen bij de vinificatie blijkt voor velen nog een lastig zaak. Er was dan ook veel belangstelling voor de workshop meten=weten van Dik Beker. Voor de partners van de wijngaardeniers had de werkgroep een workshop bloemschikken georganiseerd in samenwerking met Tuinwereld in Wijchen. Het resultaat was een aantal schitterende bloemstukken.

Belevenissen in Frankrijk

Ter inspiratie was er aansluitend op de lunch een Nederlandse wijnboer uit Frankrijk. Ondersteund door enkele beelden vertelde een enthousiaste Chantal Smeets van Chateau Cadaulan in de Bordeaux haar belevenissen in deze streek met de bewoners en mede-wijnboeren. Natuurlijk schetste ze de opzet van hun wijnbedrijf en beschreef hun experimenten bij het vinificatieproces. Een leuk intermezzo, zo was de algemene reactie. Tijdens de pauzes konden de deelnemers winkelen bij enkele stands: Vitis Vino-Van Rein uit Bentelo, De Wijkgaard uit Meteren, Gullimex van de digitale refractometers en Stralend Glas die logo’s etc. zandstraalt op glazen.

Nederlandse wijnen: lekker!!

Een jaarlijks hoogtepunt is de proeverij van een aantal wijnen van commerciële wijnboeren in Nederland. De wijnmakers en wijngaardeniers proefden met aandacht en wisselden hun proefervaringen uit, wat levendige gesprekken opleverde. En hoewel ze vaak van mening verschilden over de smaak, over één ding waren ze het eens: lekker!!
De wijnen waren gratis beschikbaar gesteld door wijndomein De Koen (Zuid Scharwoude), wijnhoeve De Veluwe (Otterlo), Wijngaard Maronesse (Marknesse), Wijngoed de Reestlandhoeve (Balkbrug), Wijngoed Montferland (Gendringen), Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (Vorden). Daarnaast waren er wijnen van wijngaard De Stoof (Oud Gastel), de hobbywijngaard die bij de keuring steeds bij de winnaars behoort. De wijnboeren werden van harte bedankt voor hun bijdrage met een groot applaus.

De Wijngaardeniersdag en keuring werd gehouden in Zaal Verploegen in Wijchen. Organisatie: Wijngaardeniersgilde Nederland en de FAWBG.