Druif in de tuin

Een druif in de tuin: mmmmmm….!

Een druif in de tuin staat prachtig, levert heerlijke vruchten op en biedt ook nog een aangename schaduw als hij over een pergola is geleid. Als u van plan bent een druif aan te planten, geven we graag enkele tips.

Geschikte plantplaats

Hebt u een geschikte plaats: in de zon (zuid-zuidwest), voldoende ruimte voor de takken?
Is de bodem geschikt: kalkrijke kleiachtige bodem of humusrijke zandgrond zijn prima. Veengrond is eigenlijk te zuur. En voldoende diepte voordat het grondwater is bereikt? De druif heeft wel een beetje diepte nodig en houdt niet van natte voeten.

Keuze uit verschillende rassen

Bepaal wat u met druiven wilt doen: lekker uit het vuistje eten of wijn van maken. U kunt van alle druiven wijn maken, maar echt specifieke wijndruiven zijn niet geschikt als tafel-druif. Bij tuincentra vinden we tegenwoordig wel de Regent of de Triomphe d’Alsace, maar dat zijn wijndruiven (druifjes klein, schilletjes dik en stug). Bekende consumptiedruivenrassen zijn:

  • rode druif: Glorie van Boskoop, Rondo, Muskat Blue
  • witte druif: Palatina, Fany, Birstaler Muskat, Solaris, Sirius

Plantgat en plantdiepte

Plant in het voorjaar: ca. 15 cm vanaf de muur/schutting of 10 cm vanaf een pergolapaal. Zorg voor een ruim plantgat. Plant zoals hij in de pot zit. Hebt u een druif op onderstam geënt en zonder pot, knip dan een stukje van de kale wortels af en plant zo diep dat de ent nog 5 a 10 cm boven de grond uitsteekt. Geef direct veel water, in de dagen erna nog een enkele keer. Daarna niet meer.

Eerst een dikke stam vormen

Bij het opkweken van uw druivenstok is het belangrijk dat de plant in de eerste paar jaar een stevige stam krijgt. Als uw nieuwe plant al takjes heeft knip deze dan op een na weg. En het overgebleven takje knipt u terug tot op de onderste drie knoppen (meestal 10 a 15 cm). Knip nooit direct boven een knop af, maar altijd een paar cm erboven. Kan er nog vorst komen, bescherm het takje met een paar scheppen grond , wat oude bladeren of wat dennentakken. Als de tak lekker gaat groeien, zorg dan dat hij niet kan afbreken door de wind. Dus: steeds aanbinden aan latten of draden, of aan de pergolapaal. Knip alles weg op een tak na. Laat geen druiventrosjes zitten, want de plant is daar nog te jong voor. Toppen in augustus is nodig voor een goede afrijping van het hout.

Eerste wintersnoei

Na een groeiseizoen en het afvallen van de bladeren is in de winter tijd voor de snoei(januari). Bij een pergola snoeit u 1/3 van de tak weg. Bij het uitlopen in het voorjaar alleen de bovenste/sterkte door laten gaan en alle andere uitlopers afbreken. Voor een druif tegen een muur of schutting zoekt u op de hoogte van de eerste zijtakken (=leggers) – op 70 à 100 cm hoogte drie knoppen. Knip enkele cm boven de bovenste knop af. Bedoeling is dat er twee takken zijwaarts kunnen gaan groeien en één naar boven. Bind de drie takken goed aan. Ook nu weer: geen trosjes laten zitten. Alle uitlopertjes/dieven afbreken. In augustus alle takken toppen.

Tweede wintersnoei

De volgende winter (januari) knipt u de leggers terug tot hooguit 2/3 van de lengte. De tak naar boven knipt u terug net als de vorige winter.
De stam van de pergoladruif heeft nu inmiddels de hoogte van het liggende deel bereikt. Net daaronder knipt u hem enkele centimeters boven de twee beste knoppen af. Zo gaan er twee leggers groeien (naar links en naar rechts) die u in de volgende winter ook weer tot de helft of tweederde moet terugknippen.
Druiventrosjes groeien aan éénjarig hout. Dus aan de takken die u als leggers hebt gekozen. Dat betekent dat u in de jaren erna steeds bij het snoeien de vruchttakken terugknipt tot op 2 knoppen (stiften).

Bemesten

Bemesten doet u bijvoorbeeld met de pakjes van Ecostyle (kalk en mest). Ziet u bobbeltjes (van galmijten) op de bladeren, haal die blaadjes dan direct weg. Ziet u schimmel verschijnen op uw druif, spuit dan met zwavel dat verkrijgbaar is in uw tuincentrum. Zomersnoei is prima. Wees niet bang om in de zomer wat takken korter te knippen. Houd het bladerdak een beetje open zodat de wind er doorheen kan waaien en de trossen wat zon krijgen. Weet dat een tros 7 bladeren nodig heeft om rijp te kunnen worden. Haal steeds de dieven weg, op een enkele na aan de top.

Waar kunt u druiven kopen?

Druiven zijn behalve bij uw tuincentrum ook verkrijgbaar bij bijv.:

We wensen u veel plezier met uw druif. Succes!