Nederlands zomerweer en biologische teelt

Zoals gezegd zijn de hoge temperaturen ideaal voor een goed gewas. De druiven groeien als kool druiven. Deze week weer veel hulp mogen ontvangen van onze vrijwilligers: senioren terug van “de grijze golf” en semi-junioren die vakantie hebben en “nog even” lekker willen meewerken op de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. We ervaren dagelijks dat wijnboer in NL een bijzondere keuze is voor onszelf, maar ook voor al die enthousiastelingen die willen meehelpen. Uiteindelijk zijn wij druiventelers toch “van een bijzonder soort”…

Toch moet ik nog iets kwijt dat mij al jaren zorgen baart: het weer.

Nederland kent een zeeklimaat. Dat betekent dus vocht en vaak regen. Zoals u weet, als lezer dezes, houden druiven niet van vocht en en regen! We moeten dus zorgen dat ons gewas gezond blijft door middel van o.a. bespuitingen. En daar houd ik niet van. Want dat kost veel tijd, geld en is niet goed voor het milieu. En toch blijf ik nu nog druiven telen, ZELFS BIOLOGISCH! Door de overvloedige regenbuien van afgelopen week heb ik binnen een week de wijngaard twee keer moeten bespuiten met de voor ons toegestane  bladbemesters. Gewone en valse meeldauw liggen op loer, klaar om toe te slaan en de oogst van dit jaar te verpesten. En natuurlijk de Drosophila Suzukii! Die rare snelle, fruitvlieg, waar biologisch niets tegen is te doen. Kan de NL-wijnbouw op deze wijze wel verder of moet er een ommekeer komen?

Mijn mening is dat er biologisch iets mis is. Wij mogen alleen preventief werken en niet curatief. Ik ben een fervent voorstander van de teelt op biologische wijze (zie mijn omzetschade hierdoor in 2014 van €100.000,-), maar ik weiger te geloven dat de biologische teler failliet mag gaan door de regelgeving!!

Skal, Bionext, RVO, Brussel en alle andere regelgevende organisaties: zorg dat er uitzonderingsregels komen. Curatief met gangbare middelen MOET soms kunnen….

Deze druiventeler met een biologische wijngaard zal u dankbaar wezen.

Met heel veel “wijnige” groeten van

Youp     18-07-2015