Nederlandse wijn op de World Expo in Milan

Nederlandse wijn op de World Expo in Milan

De Haagse Stadswijngaard mag zich presenteren op de World Expo in Milan. Als stadslandbouw-initiatief is de wijngaard een succesverhaal in het beleid van de Gemeente Den Haag om stadslandbouw in te zetten voor sociale verbinding, voedseleducatie en vergroening in de stad. Den Haag gebruikt het Holland Paviljoen op 2 en 3 oktober om de leukste ‘urban food’ initiatieven van de stad zich te laten presenteren. De Haagse Stadswijngaard vertelt het verhaal van zijn eigen geschiedenis, de het lopende innovatieproces van druiventeelt zonder aarde en natuurlijk de ontwikkeling van de wijnbouw in Nederland. Om de smaak van deze ontwikkeling goed over te brengen, zijn samen met Hof van Twente een aantal toppers geselecteerd om een doorlopende proeverij te houden.

De Haagse Stadswijngaard is een nog jonge wijngaard, waar dit jaar voor het eerst geoogst zal worden. De wijngaardenier, Tycho Vermeulen (40), is al sinds zijn studententijd actief met het maken van wijn. Als onderzoeker bij Wageningen UR heeft hij zich sinds 2008 toegelegd om het mogelijk te maken om druiven op een balkon te kunnen telen – los van de ondergrond. Dit principe is gelukt en heeft zich vertaald in een potplant die dit jaar voor het eerst op kleine schaal beschikbaar is op de markt – De Thuisdruif. De Haagse Stadswijngaard is een reguliere, grondgebonden wijngaard waar Hagenaars en Hagenezen samen kunnen genieten van het hele proces van teelt en vinificatie. Mensen kunnen zelf een stuk van de wijngaard pachten en op die manier zichzelf ‘wijngaardenier’ noemen. Als beginnend wijngaardenier werkt Tycho samen met collega’s uit de regio en van verder weg, te weten de wijngaarden De Vier Ambachten, Bilderhof en Hof van Twente.

 

Screenshot 2015-09-18 16.43.47