Nieuws

‘Wijn van eigen bodem’ pracht boek om Nederlandse wijnen te ontdekken

Niet alleen in Zuid-Limburg maar ook boven de grote rivieren wordt al ruim 10 jaar wijn gemaakt. Hollandse polderwijn dus, of van de oostelijke zandgronden. De auteurs hebben vele wijngaarden bezocht en zijn nog nauwelijks bijgekomen van hun verbazing: in elke regio worden inmiddels goede wijnen gemaakt.

Heerlijk lees- en kijkboek
Levendig lees- en kijkboek

In Zuid-Limburg worden die vooral gemaakt van de klassieke druivenrassen pinot blanc, pinot gris en riesling. Noordelijker gebruikt men vooral nieuwe rassen zoals solaris, johanniter, souvignier gris en regent. Het boek stelt een 15-tal goede wijnboeren uitgebreider voor, keurig eerlijk gespreid over Nederland. Maar daarnaast worden vele anderen, meer dan 125, kort genoemd.

Het boek is prettig en levendig geschreven en bevat veel praktische informatie. Een apart hoofdstuk “Waar koop ik mijn wijn?” is gewijd aan de steeds groeiende groep wijnwinkels en internetwinkels die Nederlandse wijn verkopen. En uiteraard kunt u ook langsgaan bij een wijngaard in de buurt. Een ander hoofdstuk gaat over restaurants die steeds meer proberen wijn van eigen bodem te combineren met hun vele mooie streekproducten. Verder is het boek verlevendigd met vele recepten en wijnspijscombinaties van sommeliers maar ook van de wijnboeren zelf. Door de prachtige foto’s krijg je meteen zin om die te gaan maken en te proeven met de bijbehorende wijn. Of zoals Onno Kleyn in zijn voorwoord schrijft: “schenk maar in”

Het hoofdstuk “Op bezoek in de wijngaarden” gaat over wijntoerisme. Er zijn inmiddels diverse wijnroutes, wijnwandelingen, wijnfeesten, open dagen en andere mogelijkheden voor een dagje of zelfs een weekend uit. Wij Nederlanders doen dit graag in het buitenland, maar dit boek bevat zoveel nieuwe mogelijkheden dat je hiervoor het land niet meer uit hoeft.

Kortom, dit boek is een heel mooi decembercadeau voor elke wijnliefhebber! Voorlopig het beste boek om wijnland Nederland mee te gaan verkennen. Op www.wijnvaneigenbodem.nl vindt u extra informatie over het boek

Wijn van eigen bodem
Ondertitel: Ontdek de lekkerste Nederlandse wijnen
Auteurs: Mariëlla Beukers en Irene de Vette
Uitgever: Forte Uitgevers, Baarn, 2015
ISBN 978 94 6250 072 3, prijs € 24,95

Nederlandse wijn op de World Expo in Milan

Nederlandse wijn op de World Expo in Milan

De Haagse Stadswijngaard mag zich presenteren op de World Expo in Milan. Als stadslandbouw-initiatief is de wijngaard een succesverhaal in het beleid van de Gemeente Den Haag om stadslandbouw in te zetten voor sociale verbinding, voedseleducatie en vergroening in de stad. Den Haag gebruikt het Holland Paviljoen op 2 en 3 oktober om de leukste ‘urban food’ initiatieven van de stad zich te laten presenteren. De Haagse Stadswijngaard vertelt het verhaal van zijn eigen geschiedenis, de het lopende innovatieproces van druiventeelt zonder aarde en natuurlijk de ontwikkeling van de wijnbouw in Nederland. Om de smaak van deze ontwikkeling goed over te brengen, zijn samen met Hof van Twente een aantal toppers geselecteerd om een doorlopende proeverij te houden.

De Haagse Stadswijngaard is een nog jonge wijngaard, waar dit jaar voor het eerst geoogst zal worden. De wijngaardenier, Tycho Vermeulen (40), is al sinds zijn studententijd actief met het maken van wijn. Als onderzoeker bij Wageningen UR heeft hij zich sinds 2008 toegelegd om het mogelijk te maken om druiven op een balkon te kunnen telen – los van de ondergrond. Dit principe is gelukt en heeft zich vertaald in een potplant die dit jaar voor het eerst op kleine schaal beschikbaar is op de markt – De Thuisdruif. De Haagse Stadswijngaard is een reguliere, grondgebonden wijngaard waar Hagenaars en Hagenezen samen kunnen genieten van het hele proces van teelt en vinificatie. Mensen kunnen zelf een stuk van de wijngaard pachten en op die manier zichzelf ‘wijngaardenier’ noemen. Als beginnend wijngaardenier werkt Tycho samen met collega’s uit de regio en van verder weg, te weten de wijngaarden De Vier Ambachten, Bilderhof en Hof van Twente.

 

Screenshot 2015-09-18 16.43.47

Prijswinnende wijnen op de keuring in Freiburg!

Best of Freiburger PiWi 2015

Op 7 en 8 jullie jongstleden vond in Freiburg, bij het Staatlichen Weinbauinstitut Freiburg (WBI), de jaarlijkse wijnkeuring ‘Best of Freiburger Piwis’ plaats. In Nederland, en in zo een 30 andere landen, staan de PiWis’, pilzwiderstandsfähigen rebensorten, volop aangeplant. De Duitse afkorting PiWi staat voor; schimmeltolerante druivenrassen die vroeg rijpen. Innovatie en duurzaamheid spelen een grote rol bij de teelt van de PiWi rassen. De druiven hebben bijvoorbeeld minder zonuren nodig om tot het gewenste suikergehalte te komen en leveren zo smaakvolle kwaliteitswijnen op. Kortom, de PiWi druiven zijn perfect geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. En dat valt dan ook terug te zien in de uitslag van de wijnkeuring!

Erkenning in verschillende categorieën
In totaal namen 55 wijngaarden, uit verschillende landen, deel aan de keuring. Na twee dagen ruiken, proeven en analyseren, door een onafhankelijk jury, werden uit 134 wijnen de prijswinnaars, nummer 1, 2 en 3, bekend gemaakt. De winnende wijnen zijn verdeeld in 19 verschillende categorieën. Onder de Nederlandse inzendingen vielen 3 wijngaarden in de prijzen. Bij de rode cuvée heeft Wijngaard St. Martinus de eerst plaats bemachtigd. Ook Wijngaard ’t Heekenbroek behaalde de eerste plaats met haar witte cuvée. Bij de wijnen gemaakt van het druivenras Johanniter, de grootste categorie van de wijnkeuring, ontving het Betuws Wijndomein de eerste plaats. Bij de parelwijnen, een steeds populairder wordende wijn in Nederland, behaalde het Betuws Wijndomein de eerste plaats met haar parel rosé. Souvignier Gris, een ras dat steeds meer wordt aangeplant in Nederland, doet het ook goed tijdens de keuring. Wijngaard St. Martinus ontvangt erkenning en gaat naar huis met de eerste plaats!

Bezoek één van de winnende wijngaarden
Mocht U nieuwsgierig zijn geworden naar de Nederlandse wijnen en de prijswinnaars willen proeven, dan bent u uiteraard van harte welkom in de wijngaarden!

* Volledige overzicht van alle deelnemers aan ‘Best of Freiburg PiWi 2015‘.

Gouden Kurkentrekker voor wijngaardenier Herman Geelen

Algemeen kampioen wijnen Trudie Hoogstraten
Algemeen kampioen wijnen Trudie Hoogstraten

‘Het is weer heel geslaagd. Erg interessante lezingen en een fijne sfeer!’ Dit was de reactie van één van de deelnemers aan de Wijngaardeniersdag/keuring op zaterdag 21 maart in Wijchen. Een dag waar zo’n 110 voornamelijk hobbywijngaardeniers en -wijnmakers aan deelnamen. En velen van hen gaven ongeveer dezelfde reactie. En er werd ook weer veel bijgepraat en ervaringen uitgewisseld. Natuurlijk keken degenen die wijnen en likeuren voor de keuring hadden ingeleverd met spanning naar het slot van de dag: de prijsuitreiking. Het was uiteindelijk Trudie Hoogstraten uit Oud Gastel die algemeen kampioen druiven- en vruchtenwijnen maken werd.

Kampioen wijn maken

Lees verder Gouden Kurkentrekker voor wijngaardenier Herman Geelen