‘Wijn van eigen bodem’ pracht boek om Nederlandse wijnen te ontdekken

Niet alleen in Zuid-Limburg maar ook boven de grote rivieren wordt al ruim 10 jaar wijn gemaakt. Hollandse polderwijn dus, of van de oostelijke zandgronden. De auteurs hebben vele wijngaarden bezocht en zijn nog nauwelijks bijgekomen van hun verbazing: in elke regio worden inmiddels goede wijnen gemaakt.

Heerlijk lees- en kijkboek
Levendig lees- en kijkboek

In Zuid-Limburg worden die vooral gemaakt van de klassieke druivenrassen pinot blanc, pinot gris en riesling. Noordelijker gebruikt men vooral nieuwe rassen zoals solaris, johanniter, souvignier gris en regent. Het boek stelt een 15-tal goede wijnboeren uitgebreider voor, keurig eerlijk gespreid over Nederland. Maar daarnaast worden vele anderen, meer dan 125, kort genoemd.

Het boek is prettig en levendig geschreven en bevat veel praktische informatie. Een apart hoofdstuk “Waar koop ik mijn wijn?” is gewijd aan de steeds groeiende groep wijnwinkels en internetwinkels die Nederlandse wijn verkopen. En uiteraard kunt u ook langsgaan bij een wijngaard in de buurt. Een ander hoofdstuk gaat over restaurants die steeds meer proberen wijn van eigen bodem te combineren met hun vele mooie streekproducten. Verder is het boek verlevendigd met vele recepten en wijnspijscombinaties van sommeliers maar ook van de wijnboeren zelf. Door de prachtige foto’s krijg je meteen zin om die te gaan maken en te proeven met de bijbehorende wijn. Of zoals Onno Kleyn in zijn voorwoord schrijft: “schenk maar in”

Het hoofdstuk “Op bezoek in de wijngaarden” gaat over wijntoerisme. Er zijn inmiddels diverse wijnroutes, wijnwandelingen, wijnfeesten, open dagen en andere mogelijkheden voor een dagje of zelfs een weekend uit. Wij Nederlanders doen dit graag in het buitenland, maar dit boek bevat zoveel nieuwe mogelijkheden dat je hiervoor het land niet meer uit hoeft.

Kortom, dit boek is een heel mooi decembercadeau voor elke wijnliefhebber! Voorlopig het beste boek om wijnland Nederland mee te gaan verkennen. Op www.wijnvaneigenbodem.nl vindt u extra informatie over het boek

Wijn van eigen bodem
Ondertitel: Ontdek de lekkerste Nederlandse wijnen
Auteurs: Mariëlla Beukers en Irene de Vette
Uitgever: Forte Uitgevers, Baarn, 2015
ISBN 978 94 6250 072 3, prijs € 24,95