Wijnblog

Indian Summer

Heerlijk, wat een herfst! Veel zon, droge noordoosten wind. Ideaal voor de druiventelers.

Wij hebben ervoor gekozen de druiven zo lang mogelijk te laten hangen in de nazomer zon. En het lijkt succesvol. Johanniter, Regent, Merzling, Monarch en  Seyval Blanc hangen er fantastisch bij. veel druiven en een 029 kleinoptimaal groene loofwand. Deze week oogsten wij waarschijnlijk wel de 5 rijen Cabernet Cantor, die toch iets van botrytisch aantasting begint te voelen.

Afgelopen twee weken hebben we eerst de Solaris en de Rondo geoogst. De Suzukii had de Rondo ontdekt en 016kleindat leverde dus veel uitzoekwerk op. Helaas door moest door vraatschade van wespen en horenaars ook de Muscat Blue eraf. Geweldige trossen, maar het risico op totaal-verlies werd te groot.

Als wijnboer sta je dus voor de belangrijke keuze: wel of niet oogsten? Ga op je gevoel af, maar zorg wel voor een redelijke rijpheid in de druiven als je vroeg oogst. Want: de wijn wordt in de wijngaard gemaakt; de wijnkelder is alleen een hulpmiddel…

Met veel “wijnige” groeten,

Youp              5 oktober 2015

Start druivenoogst 2015

We zijn gestart met de druivenoogst. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers hebben we de eerste rijen Solaris naar onze wijnkelder kunnen brengen. De kwaliteit is goed, hoewel we wel enig uitzoekwerk in de wijngaard hebben moeten uitvoeren. Maar ach, biologisch telen van druiven IN Nederland, blijft lastig. Het weer zit niet altijd mee, of moet ik zeggen: wanneer zit het weer mee??

008 druivenoogst kleinZo ook deze dagen: maandag geoogst en daarna uitstel tot vrijdag vanwege alle regenbuien. Gelukkig komen er een paar mooie dagen aan. Wellicht nog een “Indian Summer”? Ideaal voor de druiventeelt op onze breedtegraad (of zoals ik geleerd èn ervaren heb: “Een verregende zomer kan geheel worden goedgemaakt door een zonnige herfst”).

Wat dit jaar wel opvalt is de wat latere rijping dan andere jaren. De Solaris hebben we in eerdere jaren ook wel eind augustus kunnen oogsten, bijna een maand eerder. Klimaatverandering? Welnee, ieder jaar kent zijn eigen seizoenen, we maken ons dus niet druk. Volgend jaar weer veel eerder, wedden?

Met veel “wijnige  groeten

Youp                     24-09-2015

Bijzondere Binnenkomers

Wij ontvangen regelmatig bezoekers op de wijngaard. Gewone mensen die de borden zien staan of geïntrigeerd zijn door de grote poort in de de oude muur. Niets mis mee. Lekker een glas wijn drinken en een fles (of doos) kopen.

Wij ontvangen ook af en toe bijzondere mensen. Mensen met  “wijn en/of druiven kennis” (let hierbij vooral op de aanhalingstekens…)!! Zij stellen meestal bij binnenkomst bijzondere vragen:

“Wat zijn de druiven klein?”

Wat is het verschil tussen DIE BLAUWE EN DIE WITTE druiven?”

“Is Nederlandse wijn wel ècht lekker?”

“In Nederland heb je toch niet genoeg  zon voor de druiven?”

“Zit er niet veel te veel blad aan? Je moet toch na de laatste tros de scheut afknippen?”

“Zo’n regenbui is zeker wel goed voor de druiven?”

“Die rozen? Die zijn zeker “voor” de luis?”

“Zijn die netten vóór de vogels”

en een van de ergste:

“Kan ik hier ook wijn kopen??”

–> Heb jezelf ook nog van dit soort quotes? Laat het me weten!

Groet

Youp

De oogst nadert met rasse schreden

Kwaliteit en kwantiteit gaan in en wijngaard niet hand in hand. Het is dus zorg om de opbrengst van de druivenstokken in verhouding te brengen met de loofwand en zeker met de bodemgesteldheid. Een zandbodem geeft minder voeding en daardoor mindere kwaliteit druiven, ondanks de gekozen onderstam. Een mineraal- en humusrijke bodem met veel voedingsstoffen daarentegen, geeft vaak niet alleen een hoge opbrengst aan druiven, maar ook aan scheuten en blad. Het is dus zaak loofwand en vruchtopbrengst in een evenwicht te houden, waarbij de kwaliteit van de druiven optimaal is bij de oogst.

In het voorgaande bericht hebben we duidelijk laten zien dat bladdunnen rondom de trossen belangrijk is. Daarna volgt loofwandbeheer: een open structuur met voldoende blad(groen) voor een optimale rijping van de trossen. Wind moet de bladeren na regen of ochtenddauw snel droog kunnen blazen.

En vooral een hoeveelheid trossen per plant, die in verhouding  is met de loofwand. Wij houden op onze Veluwse löss bodem nog altijd minimaal zeven bladeren 020 groene oogstper tros aan.  Dat betekent dus vaak, dat we moeten trosdunnen. Een pijnlijke klus voor de aspirant wijnboer, maar een heerlijke klus voor de boer die kwaliteit nastreeft. We knippen de vierde en/of derde tros aan een scheut weg (afhankelijk van de soort). En wat er dan in de kratjes en de kruiwagen ligt is best veel, maar wat er aan de struik blijft hangen is optimaal voor een goede en smakelijke wijn.

Met heel veel “wijnige” groeten van

Youp    01-09-2015

Bladdunnen en de Suzukii fruitvlieg

Wij zijn een weekje naar Rüdesheim in Duitsland geweest. Als wijnboer combineer je het aangename met het zéér aangename, toch?! Inkopen gedaan voor de wijngaard en de wijnkelder. Flessen, kurken, korfjes en kelder benodigdheden gekocht, maar natuurlijk ook genoten van Duitse wijn en Schnitzel!

Onze vrijwilligers zijn echt mensen om te koesteren: tijdens onze afwezigheid hebben ze doorgebuffeld met snoeien, opbinden, inbinden en scheutendunnen. Vele tientallen rijen waren klaar en inmiddels is de gehele wijngaard op orde!

Inmiddels is de nieuwe weidebloter gearriveerd en heb ik na terugkomst uit de Duitse wijngebieden de wijngaard kunnen maaien. Dat was wel nodig na bijna vijf weken…. Wat groeien dat gras en die  bloemen diversiteit toch snel met voldoende vocht en warmte.

Alleen nog een ding:BLADDUNNEN 02 kleinformaat BLADDUNNEN! Met negen verschillende druivenrassen is het niet eenvoudig te mechaniseren. Daarom is het bij ons nog handwerk. Secuur en best wel tijdrovend, maar dan heb je ook wat. De trossen hangen vrij. Zowel de blauwe als de witte BLADDUNNEN 01 kleinformaatdruiven worden aan beide zijden geheel ontdaan van blad. Hierdoor heeft de Drosophila Suzukii minder lol om haar eitjes af te zetten in de bessen. Aan lucht, licht en frisse droge wind heeft dat beest een hekel en zeker aan hoge temperaturen! We hopen er voor dit jaar het beste van en gaan door om alle 136 rijen te ontdoen van blaadjes…

wespenval 001 kleinformaatEn nog een ding: de Wespen. Ze zijn dit jaar een enorme plaag. En erger nog, al zo vroeg in het seizoen. Inmiddels hebben we al zeven nesten in de wijngaard, waarvan er vijf zijn geëlimineerd. In ieder geval nog twee te gaan dus. Maar deze insecten hebben een actieradius van soms wel drie kilometer (bij weinig voedsel aanbod). We moeten daarom veel wespenvallen ophangen. PET-flessen met aan drie van de vierkanten een opengesneden driehoek. Daaraan moet natuurlijk een heerlijke lokstof worden toegevoegd.wespenval 002 kleinformaat

Fred Lorsheijd gaf mij ooit dit geweldige recept: 3/5 pils, 1/5 water, 1/5 FRAMBOZENSIROOP(!) en een drupje afwasmiddel. In iedere fles eerst een eetlepel suiker en dan 3 centimeter van de lokstof. Succes verzekerd!

De komende extra drukke tijd gaan wij met veel plezier tegemoet. Het wijnterras is iedere middag open, toeristen bezoeken de wijngaard en we verkopen veel flessen wijn en likeur. En hebben de collegae dit jaar ook die fijne ervaring: NOG GEEN LAST VAN SCHIMMELS?

Met heel veel “wijnige” groeten van

Youp     04-08-2015

 

Nederlands zomerweer en biologische teelt

Zoals gezegd zijn de hoge temperaturen ideaal voor een goed gewas. De druiven groeien als kool druiven. Deze week weer veel hulp mogen ontvangen van onze vrijwilligers: senioren terug van “de grijze golf” en semi-junioren die vakantie hebben en “nog even” lekker willen meewerken op de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. We ervaren dagelijks dat wijnboer in NL een bijzondere keuze is voor onszelf, maar ook voor al die enthousiastelingen die willen meehelpen. Uiteindelijk zijn wij druiventelers toch “van een bijzonder soort”…

Toch moet ik nog iets kwijt dat mij al jaren zorgen baart: het weer.

Nederland kent een zeeklimaat. Dat betekent dus vocht en vaak regen. Zoals u weet, als lezer dezes, houden druiven niet van vocht en en regen! We moeten dus zorgen dat ons gewas gezond blijft door middel van o.a. bespuitingen. En daar houd ik niet van. Want dat kost veel tijd, geld en is niet goed voor het milieu. En toch blijf ik nu nog druiven telen, ZELFS BIOLOGISCH! Door de overvloedige regenbuien van afgelopen week heb ik binnen een week de wijngaard twee keer moeten bespuiten met de voor ons toegestane  bladbemesters. Gewone en valse meeldauw liggen op loer, klaar om toe te slaan en de oogst van dit jaar te verpesten. En natuurlijk de Drosophila Suzukii! Die rare snelle, fruitvlieg, waar biologisch niets tegen is te doen. Kan de NL-wijnbouw op deze wijze wel verder of moet er een ommekeer komen?

Mijn mening is dat er biologisch iets mis is. Wij mogen alleen preventief werken en niet curatief. Ik ben een fervent voorstander van de teelt op biologische wijze (zie mijn omzetschade hierdoor in 2014 van €100.000,-), maar ik weiger te geloven dat de biologische teler failliet mag gaan door de regelgeving!!

Skal, Bionext, RVO, Brussel en alle andere regelgevende organisaties: zorg dat er uitzonderingsregels komen. Curatief met gangbare middelen MOET soms kunnen….

Deze druiventeler met een biologische wijngaard zal u dankbaar wezen.

Met heel veel “wijnige” groeten van

Youp     18-07-2015

Wonderbaarlijk wijn weer

Eindelijk weer eens wijnboerenweer. Tropische warmte omgeeft onze druiven en zorgt voor ongebreidelde groei van de ranken. Heerlijk toch.

Bij 35 graden groeien de druiven met wel 15 centimeter per dag. De bloei is per soort (en wij hebben er negen) binnen een week voorbij. Dit betekent dat we de oogst van de diverse soorten, straks redelijk dicht bij elkaar kunnen verwachten. Als het weer goed blijft deze zomer, dan oogsten we vanaf half september tot eind oktober.

De hoge temperaturen zijn ook in het voordeel van de druiventelers die last hebben van de Drosophila Suzukii. Deze Japanse fruitvlieg houdt niet van warm weer en zeker niet van de extremen van afgelopen week. HOERA! Sterf gij miezerige lastpak en geef ons weer een optimale oogst.

Of zijn die hoge temperaturen niet zo fijn?

Het zorgt ook voor een onverwachte arbeidspiek in de wijngaard.  Alle hens aan dek om de scheuten op te binden. Door de late nachtvorst van 27 op 28 april zijn we in de drie weken daarna bezig geweest om de reservescheuten uit te buigen. Juist in de periode van scheutdunnen. Hierdoor is een behoorlijke achterstand ontstaan die nu nog moet worden ingelopen. Ach ja een boer moet wat te klagen hebben ook al is het weer uitstekend voor zijn gewas…

Gelukkig hebben we ook weer heel veel groepen mogen begroeten voor een wijnproeverij op de grootste ommuurde wijngaard van Nederland; soms drie op een dag. Dat kost tijd die niet aan wijngaardwerk kan worden besteed, maar wel omzet oplevert. Ach ja een boer moet niet altijd klagen….

Wat nog wel bijzonder was in de afgelopen weken: Zowel de schoffelmachine, de klepelmaaier en de tractor hadden problemen na 11 jaar trouwe dienst. Allen moesten na elkaar worden gerepareerd. En de weidebloter (maaier) is volledig ter ziele; een nieuwe is besteld en wordt binnenkort afgeleverd.

Maar ja, als er dan een bestelling komt voor 5000 flessen wijn, dan blijven we vrolijk!

Groet van Youp      08-07-2015

WijnboerenBlog door Youp Cretier

Welkom op de nieuwe blog van een oudere wijnboer.

Ik ben Youp Cretier van “Domein Hof te Dieren, wijngaard”. Wijnboer in hart en nieren. Vanaf nu ga ik u een jaar lang verpozen met het wel en wee op onze wijngaard in Dieren, Gelderland.

Even voorstellen:Youp_DSC3938 klein 51 jaar, gehuwd met wijnboerin Riet; samen hebben we twee kinderen, Wendelien en Jonne. Als gezin hebben we vanaf 2004 de wijngaard van twee hectare aangelegd, onderhouden en ons leven eraan verpand. Zelf maak ik al wijn sinds 1977!! Alles draait in ons gezin om wijn maken, wijn drinken en wijngaard onderhouden. In de loop van dit jaar zult u hier (gedeeltelijk) deelgenoot van kunnen worden.

Belangrijker vind ik het echter u op de hoogte te houden van de mooie en enerverende kanten van het Nederlandse wijnboeren leven. Leest u de komende tijd mee?

Met “wijnige” groet

Youp        17-06-2015