Druivensoorten

Klassieke druivensoorten

Nog niet zolang geleden probeerden de grotere wijngaarden in Nederland succes te halen met voornamelijk de klassieke druivensoorten zoals de Riesling, Auxerrois of Pinot Gris. Deze aanplant kwam je vooral in Zuid-Nederland tegen. Het verklaart deels ook waarom veel mensen nog steeds denken dat Nederwijnen vooral uit Limburg komen. In deze provincie werden ook goede resultaten behaald. Het nadeel van de klassieke rassen is dat ze later rijp zijn en dat er meer aan gewasbescherming gedaan moet worden.

Nieuwe druivensoorten

Het zijn vooral de nieuwe druivenrassen geweest die de wijnbouw in Nederland sterk hebben doen groeien. Het zijn rassen die over het algemeen vroeger rijp zijn Door de vroegrijpheid heeft de wijnbouw zich naar het noorden uitgebreid. Onder andere naar Gelderland, Overijssel, Noord-Holland en zelfs Groningen. Dankzij de meeldauw tolerantie hoeft men veel minder te spuiten. Biologische wijnbouw is hiermee veel beter mogelijk geworden. Mede dankzij slim gebruik van ondergroei kunnen we uitstekende resultaten behalen.

Hieronder volgt een korte bloemlezing over de meest voorkomende druivenrassen in Nederland. In het gedeelte voor de leden van het Gilde is meer gedetailleerde informatie te vinden. Overigens kom je in Nederland veel meer witte dan rode rassen tegen.

Hieronder volgt een korte bloemlezing over de meest voorkomende rassen in Nederland. In het gedeelte voor de leden van het Gilde is meer gedetailleerde informatie te vinden. Overigens kom je in Nederland veel meer witte dan rode rassen tegen.

Druiven voor witte wijn

 • Johanniter
  Neemt samen met de Solaris het meerendeel van de witte wijnen voor zijn rekening. Dit uit Duitsland afkomstige ras doet qua smaak denken aan Riesling.
 • Solaris
  Tevens van Duitse origine en met de Riesling als voorouder. Is extreem vroegrijp en slaagt zelfs in Denemarken of het zuiden van Zweden. Verder wordt Solaris vaak gecombineerd met Johanniter. Verder kom je relatieve nieuwkomers Riesel, Cabernet Blanc, Merzling en Helios tegen.

Druiven voor rode wijn

 • Regent
  Samen met de Rondo kwantitatief het meeste aangeplant door de wijngaarden. Het karakter is vergelijkbaar met een Bordeaux wijn.
 • Rondo
  In Tsjechie gekweekt en verder ontwikkeld in Duitsland. Levert fruitige wijnen op en doet denken aan Pinot Noir. Wijnen die doen denken aan Cabernet Sauvignon zijn onder meer de Cabernet Cortis, de Cabertin en de nog naamloze VB 91-26-5. Druivenrassen als de Pinotin en Baron leveren wijnen op die vergelijkbaar zijn met die van de Pinot Noir.