Wijn maken

Het maken van wijn is een boeiend proces. De hele zomer wordt er naartoe gewerkt om een zo mooi mogelijk oogst binnenhalen. Gave druiven en een mooie zuur-suikerbalans ofwel voldoende suiker met een bijpassende zuurgraad. En voldoende suiker is dan de hoeveelheid om een alcoholpercentage van 12 à 13% te kunnen halen.

Cool climate

Nederland produceert overwegend witte wijn. Rosé wordt ook steeds vaker geproduceerd, evenals mousserende wijn als parelwijn en sprankelwijn. We zijn duidelijk een cool-climate wijnland. Hierdoor zijn frisse wijnen met een mooi zuurtje onze specialiteit. Rode wijnen worden in kleinere aantallen gemaakt. Daarvoor zijn suikergehalte nogal eens te laag en het zuurgehalte nogal eens te hoog in de blauwe druiven. Oftewel: hiervoor is meer zon nodig.

Wijn maken is een boeiend proces. De wijnboer staan eindeloos veel variaties ter beschikking wat het behoorlijk ingewikkeld maakt. Een vak dus! Reden waarom Nederlandse wijnbouwers vaak gebruikmaken van adviseurs, uit eigen land, maar ook wel uit bekende wijngebieden in het buitenland. Een prachtige manier om zelf de kennis op te doen en dit werk uiteindelijk helemaal zelf te doen. De sector is in ontwikkeling.

Hobbyisten

Ons land telt ook honderden hobbyisten met een wijngaard die voor eigen gebruik wijnen maken. Tijdens de bijeenkomsten in de regio’s van het Gilde wisselen ze kennis en ervaringen uit en proeven – beoordelen – ze elkaars wijnen. En ook zij maken ieder jaar betere wijnen. Met vallen en opstaan, met passie. Dat laatste geldt trouwens voor alle Nederlandse wijnbouwers: passie! Je proeft het aan de wijnen en je hoort aan hun verhalen.

Druiven kneuzen bij een hobbyist
Druiven kneuzen bij een hobbyist