Wijnkeuring Lage Landen

Nederlandse wijn wordt steeds beter. De Nederlandse wijnbouw heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. De wijnboeren zetten zich met veel passie in om kwalitatief goede wijnen te maken.

Nationale wijnkeuring

Nederland kent al bijna twintig jaar een landelijke keuring van wijnen. Eerst als keuring van het Wijngaardeniersgilde en daarna als keuring van Wijngaardeniersgilde en Stichting Wijninstituut Nederland samen. In 2014 is de keuring ook opengesteld voor wijnen uit België en is de naam Nationale Wijnkeuring veranderd in Wijnkeuring van de Lage Landen. In 2014 deden zo’n 150 wijnen mee aan de wijnkeuring.

Voor de keuring 2015 is inmiddels de inschrijving geopend. Eind juli zullen de deeelnemende wijnen geanalyseerd worden door een wijnbouw-instituut in Duitsland. In augustus gaan er panels van ervaren proevers met internationale ervaring aan de gang om de wijnen te proeven. Beoordeling vindt steeds plaats volgens het internationale 100 puntensysteem van het O.I.V. (L’Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) in Parijs.

De prijzen worden ruim voor de Nationale Wijnweek uitgereikt. Dit jaar gebeurt dat tijdens de wijnmanifestatie Chateau Buren (Gld) op 30 augustus. Hier zullen ook Nederlandse wijnbouwers aanwezig zijn om hun wijnen te laten proeven en aan de man te brengen.

De beste wijnen

De gouden medailles waren in 2014 voor:

  • Des Amis 2013 (wit), Domein Le Coq Frisé, Limburg, Pinot Noir/Auxerrois/Pinot Blanc,
  • Brut de Holset 2012 (wit, mousserend),  Wijndomein St. Martinus, Limburg, Johanniter
  • Strowijn 2013 (wit) Wijngaard Hesselink, Gelderland, Solaris

Klik hier voor de totale lijst van medaillewinnaars.