Wijnkeuring van de Lage Landen 2015

Steeds meer wijngaarden doen mee!

Chateau voor Buren
Gemoedelijk komen de wijnboeren uit Nederlandse en Belgische windstreken aangelopen bij de St. Lambertuskerk in Buren. De één uitgedost in zijn beste pak met parmantige vrouw aan de arm, de ander met zijn felgekleurde blouse met bedrijfsslogan en een derde in zijn tenue de ville. Iedereen is welkom op deze zonnige dag in Buren. De stad is voor één dag ‘Chateau voor Buren’ en behuisd het wijnfeest dat je niet wilt missen.

Van 30 naar 155 wijnen
Dit jaar is het op Chateau voor Buren een extra groot feest, de prijsuitreiking van de wijnkeuring van de Lage Landen vindt plaats. Onder leiding van Frank Jacobs is er de voorgaande week gekeurd en zijn de punten verdeeld. Frank is sinds 2001 betrokken bij de wijnkeuring en weet als geen ander hoe de Nederlandse en Belgische wijnen zich ontwikkelden de afgelopen vijftien jaar. ‘’We begonnen met het keuren van 30 wijnen in een kamertje achteraf en zijn sinds die tijd geprofessionaliseerd. Dat is zowel terug te zien in de organisatie van de wijnkeuring, die volgens het internationale punten systeem van de OIV, l’ Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, gaat. Maar ook het aantal ingezonden wijnen is fors gestegen. We zitten dit jaar op honderdvijfenvijftig wijnen! En zijn niet meer klaar in een ochtendje maar er wordt serieus geproefd door vier panels, twee dagen lang.’’

kaart-keuring

Keuringsmethode en proefpanel indeling
Alle wijnen die meedoen aan de keuring zijn van te voren technisch gekeurd in het laboratorium. De analyses uit Duitsland geven al een beeld van de wijnen, dit helpt tijdens het keuren, verteld Simon Crone, hoofd organisatie van de keuring. De proefpanels bestaan uit zes leden en een tafelpresident. Na het proeven van de wijn, die blind wordt ingeschonken, maakt de tafelpresident een rondje om te kijken of zijn panelleden het eens zijn over de kwaliteit van de wijn. Hierna word een gemiddelde genomen. De OIV-eisen voor het toekennen van de medailles zijn strikt. Bij 80-81 punten ontvangt de wijn een bronzen medaille. De wijn wordt beschouwd als zeer goed. Is de wijn buitengewoon goed dan krijgt deze 82-84 punten en een zilveren medaille. Is de wijn top dan zitten de scores tussen de 85-91 punten. Zeldzaam maar niet onmogelijk is het wanneer een wijn tussen de 92-100 punten ontvangt, dit moet dan wel een wijn zijn die haast perfect is! Wanneer één van de panelleden een afwijkende score heeft van +5 of -5 dan mogen zijn toegekende punten niet meegerekend worden in het gemiddelde. Dit is om grote verschillen te voorkomen en een zo goed mogelijk gemiddelde te bepalen.

Medailles & statistieken
De stilte valt in de St. Lambertus kerk als Frank Jacobs aanstalten maakt om de eerste medailles uit te reiken. In totaal doen er in 2015 achtenvijftig wijngaarden mee, hiervan is het overgrote deel Nederlands. Zeven van de zestien Belgische wijngaardeniers doen mee, dat is een stijgende trend! ‘We hopen dat steeds meer Nederlandse en Belgische wijngaardeniers mee doen!’ In Nederland doen er achtenveertig van de honderdnegenendertig mee, vertelt Simon Crone. In totaal is de keuring goed voor 82 zegels, 35 brozen medailles, 17 zilveren medailles en 2 gouden medailles. Hiervan nemen de witte wijnen, vijfendertig stuks, het overgrote deel voor hun rekening. Toch zijn er ook nog een rosé, acht rode wijnen en tien witte wijnen die in de prijzen vallen. Johanniter is met eenentwintig wijnen het meest populaire medailledruivenras. Gevolg door de Solaris en de Regent. Opvallend goed prijzenmateriaal is het recent aangeplante ras de Souvignier Gris. Deze wijnen ontvangen samen tien medailles. Kijk voor het volledige overzicht van de wijngaarden en de medailles in de tabel.

Goud, echte top wijn
‘’Ik dacht dat ik te maken had met een verdwaalde Meursault. Het was de geur van Chardonnay met een beetje dominant hout. Deze wijn moet nog even in de kelder liggen dacht ik, maar toch was het nu al een verrassend goed glas wijn. Een wijn met een ‘WOW gevoel’’. Frank Jacobs heeft het hier over de enige inzending van Wijndomein Kitsberg. De enige maar wel meteen goed voor goud, en daar zijn ze trots op in Heers, België. De tweede gouden medaille is voor zijn landgenoot van Domein Crutzberg. Ook deze zorgde voor een fenomenale mousserende wijn; Crutzberg Brut Nature.

Wijnmaker van het jaar
Dit jaar gaat de wijntegel dan ook naar Domein Crutzberg uit St. Truiden, Belgisch Limburg. Net zoals afgelopen jaren is er dit jaar ook weer een ‘beste allround wijngaardenier’ verkozen. Deze wijnmaker heeft in verschillende categorieën wijnen ingezonden en heeft hoge score behaald! De ingezonden wijnen zijn goed voor één gouden medaille; Crutzberg Brut Nature, een echte topwijn volgens Frank Jacobs. Ook de beide Chardonnay’s doen het goed en behalen een zilveren medaille. Voor zijn Crutzberg sec behaald de Belgische wijngaard nog een prachtig brons. Resultaten om trots op te zijn en een welverdiende titel!

Toekomst wijnbouw
De wijnbouw staat niet stil in de Lage Landen! Wijngaardeniers professionaliseren en doen steeds meer kennis op. Kennis wordt gedeeld binnen de landsgrens maar ook ver daar buiten laat men zich inspireren. Dit resulteert in steeds beteren wijnen die door steeds meer wijnliefhebbers worden ontdekt. Het keuren en erkennen van de wijnen draagt bij aan het op de kaart zetten van wijnen om trots op te zijn. Doet u volgend jaar ook mee?