Wonderbaarlijk wijn weer

Eindelijk weer eens wijnboerenweer. Tropische warmte omgeeft onze druiven en zorgt voor ongebreidelde groei van de ranken. Heerlijk toch.

Bij 35 graden groeien de druiven met wel 15 centimeter per dag. De bloei is per soort (en wij hebben er negen) binnen een week voorbij. Dit betekent dat we de oogst van de diverse soorten, straks redelijk dicht bij elkaar kunnen verwachten. Als het weer goed blijft deze zomer, dan oogsten we vanaf half september tot eind oktober.

De hoge temperaturen zijn ook in het voordeel van de druiventelers die last hebben van de Drosophila Suzukii. Deze Japanse fruitvlieg houdt niet van warm weer en zeker niet van de extremen van afgelopen week. HOERA! Sterf gij miezerige lastpak en geef ons weer een optimale oogst.

Of zijn die hoge temperaturen niet zo fijn?

Het zorgt ook voor een onverwachte arbeidspiek in de wijngaard.  Alle hens aan dek om de scheuten op te binden. Door de late nachtvorst van 27 op 28 april zijn we in de drie weken daarna bezig geweest om de reservescheuten uit te buigen. Juist in de periode van scheutdunnen. Hierdoor is een behoorlijke achterstand ontstaan die nu nog moet worden ingelopen. Ach ja een boer moet wat te klagen hebben ook al is het weer uitstekend voor zijn gewas…

Gelukkig hebben we ook weer heel veel groepen mogen begroeten voor een wijnproeverij op de grootste ommuurde wijngaard van Nederland; soms drie op een dag. Dat kost tijd die niet aan wijngaardwerk kan worden besteed, maar wel omzet oplevert. Ach ja een boer moet niet altijd klagen….

Wat nog wel bijzonder was in de afgelopen weken: Zowel de schoffelmachine, de klepelmaaier en de tractor hadden problemen na 11 jaar trouwe dienst. Allen moesten na elkaar worden gerepareerd. En de weidebloter (maaier) is volledig ter ziele; een nieuwe is besteld en wordt binnenkort afgeleverd.

Maar ja, als er dan een bestelling komt voor 5000 flessen wijn, dan blijven we vrolijk!

Groet van Youp      08-07-2015